Gerookte Knoflook!

We hebben weer Gerookte Knoflook uit Frankrijk mogen ontvangen!

Een bijzonder knoflookproduct is de gerookte knoflook. Dit is naast het drogen van knoflook een eeuwenlang conserveringsmethode geweest in Frankrijk en vooral in het noorden van Frankrijk. Het is een techniek die zich ontwikkeld heeft in de omgeving van Locon. Voordat de knoflook in de rokerij geplaatst wordt worden ze eerst handmatig in strengen gevlochten. Alleen de beste kwaliteit knoflook komt hiervoor in aanmerking.

Het roken

Het rookhuis is een afgesloten stenen schuurtje waar men het turf gewonnen uit veengebieden hoog opstookt tot een bepaalde temperatuur. Onder de turf ligt een laag zaagsel en houtstrooisel. Dit geheel wordt 8 uur per dag opgestookt en dat gedurende 10 dagen. De getemperde temperatuur zorgt voor een gelijkmatig rookproces. Deze knoflook is door dit procedé langer houdbaar dan de normaal gedroogde knoflook.

Bewaren
De gerookte knoflook kunt u het best op een droge plek bewaren. Deze knoflook is na aanschaf ca. 6 maanden houdbaar.

Smaak
De smaak van gerookte knoflook is wat zachter dan de droge variant en de rooksmaak zorgt voor een heerlijke toevoeging aan veel gerechten, bijvoorbeeld in een aioli of een salade.

Bereiding
Gerookte knoflook smaakt bijzonder goed bij bijvoorbeeld konijn en wildgerechten. De rooksmaak past ook prima bij tonijn. Verder kunt u natuurlijk zelf naar hartelust experimenteren en, in gerechten met knoflook, de gewone knoflook vervangen door de gerookte variant.

Naar het overzicht