Ooit was Spanje de grootste leverancier van amandelen in Europa. Deze amandelen waren van topkwaliteit, nog steeds. In 1700 brachten Spaanse Franciscanen de amandelboom naar Amerika en daar gingen de Amerikanen er mee aan de slag; circa 70 tot 80 procent van de wereldwijd verhandelde amandelen komen inmiddels uit Californië!
In vrijwel alle landen aan de Middellandse Zee groeien amandelen, ook aan de Afrikaanse kant maar niet voldoende om internationaal gezien een rol te kunnen spelen. In Spanje en in mindere mate Italië, Griekenland, Tunesié en Turkije vormen daarop een uitzondering. Maar Amerika is voor wat betreft de amandelen koploper in amandelen als het gaat om ontwikkeling en opbrengsten. In de staat Californië is er sprake van uitstekend vakmanschap en professionaliteit zodat de oogsten per hectare vaak drie keer zo hoog is als bijvoorbeeld in Spanje. Het aanplanten, het ontwikkelen, oogsten, drogen, schonen, op soort sorteren, blancheren, schaven, tot meel verwerken, verpakken en opslaan gebeurt zeer nauwgezet en professioneel. De Amerikanen garanderen onder alle omstandigheden kwaliteit en daardoor hebben ze een wereldmarkt op kunnen bouwen.
Amandelen bevatten een relatief hoog gehalte aan vezels en vitamine E. De vezels in de amandel zorgen voor een goede darmwerking. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de amandel een goed prebioticum* is. Prebiotica stimuleren de groei van gezonde bacteriën, waardoor je een betere darmflora ontwikkelt.
Vitamine E in de amandelen beschermt het lichaam tegen chronische ziekten. Daarnaast bevat de amandel een groot scala mineralen.
Martijn, Notenspecialist
Hieronder een korte film over de Amandeloogst in Californië.